Piros áfonya-szósz

Ez is a TV2-n díjnyertes receptem része.

Egy elég általános gyümölcsszósz recept: A gyümölcsöt megpucoljuk, ha kell felaprózzuk, cukorral , (esetleg kevés vízzel) felfőzzük, tejszínt és kevés lisztet adunk hozzá, hogy besűrűsödjön, még picit főzzük, kész.

A piros áfonya-szószhoz legnehezebb beszerezni a piros áfonyát, ( http://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%B6r%C3%B6s_%C3%A1fonya)ha nem Erdély vagy Kárpátalja helyes vidékein lakunk. Ne tévesszük össze a szintén piros, termesztett  tőzegáfonyával (crunberryvel http://hu.wikipedia.org/wiki/T%C5%91zeg%C3%A1fonya).

Én minden évben veszek tíz kiló piros áfonyát a piacon. A világ legkönnyebben tartósítható  gyümölcse. Egy 400 ml-es (lekváros) üveget megtöltünk a fűtől, levéltől megtisztított mosott gyümölccsel, (kb. negyed kiló fér bele) két evőkanál cukrot adunk hozzá, s rácsavarjuk a kupakot. Évekig eláll tartósító szer nélkül.

Nos a recept: Egy ilyen adaggyümölcsöt (vagy szeptemberben negyed kiló gyümölcsöt és két evőkanál cukrot fellobbantunk, amikor fő, két deci tejszínnel elkevert teáskanálnyi liszttel feleresztjük, csipetnyi sót adunk hozzá, megvárjuk, amíg fellobban, kész.

Tanácsok:

  1. Állandóan kevergetni kell, amíg elkészül
  2. Csak közvetlenül a felszolgálás előtt készítsük. Felmelegítve , ízét, értékét veszti.
  3. Sohase tegyük a tejszínbe a lisztet, mert megcsomósodik! A liszthez apránként adjuk a tejszínt és kanállal vagy fakanállal keverjük egyenletesre, amíg a lisztbogok eloszlanak.  Kevergetés közben  kanál fonákját dörzsöljük az edény falához, (legjobb, ha az edény megközelítőleg gömb alakú – pl. befőttes tálacska) így érjük el a legjobb hatásfokot. A lisztcsomók a kanál és az edény közé kerülve szétmorzsolódnak. Ha már sima, hígíthatjuk még egy kis tejszínnel, majd még, amíg beletettük az egészet.
  4. Ne főzzük hosszasan, de főjön fel!

Mit tegyünk még bele?

  1. Piros áfonya lekvárt is használhatunk, de akkor édesebb lesz.
  2. Egy fél citrom héját belereszelhetjük, vagy mokkás kanálnyi készen vásárolt szárítottat. Én a citrom héjét lecukrozva üvegbe tömöm, úgy, hogy ne maradjon közte levegő. Ebből egy mokkás kanálnyit használok. .
  3. Tejszín helyett használhatunk tejfölt is.
  4. Kóstoljuk meg, ha kell adjunk hozzá cukrot, ha édesebben szeretjük.
  5. Piros áfonya helyett használhatunk: tőzegáfonyát, (crunberryt), fekete áfonyát, fekete ribizlit, kimagolt meggyet (ekkor adjunk hozzá több cukrot), erdei epret, berkenyét, bodzabogyót (ekkor adjunk hozzá citromlevet is). Csak akkor nem lesz piros áfonya szósz. Mással is lehet próbálkozni.

Sültekhez, főtt húsokhoz krumplipürével, vagy rizzsel nagyon finom.

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Egy tanár azért nagytudású, mert sokat tanul diákjaitól

%d blogger ezt szereti: